Upptäck whiskyns värld

På senare år har intresset för whisky ökat stort i Sverige. På restauranger och barer finns hyllmeter av whiskyvarianter att stimulera sina smaklökar med.

I takt med detta så ökar givetvis nyfikenheten och därför har en helt ny gren inom resebranschen växt ut. Det har blivit mycket populärt att resa, framförallt till Skottland som anses vara världens whiskycentrum, för att få uppleva whiskyn i sin rätta miljö. Kanske på en mysig pub med rustik träinredning och en egen trubadur som sjunger gamla skotska visor. Eller på en whiskyprovning i ditt favoritdestilleris källare med doften av vanilj och sherryfat som kittlar luktsinnet.

Jag fick iden till den här sajten medan jag själv planerade min första whiskyresa. Jag hoppas att den kan ge några idéer till er andra också.

Resa till Skottland

Flyga till Skottland

Det vanligaste sättet att ta sig till Skottland är med flyg. Det finns lågprisbolag som flyger till Glasgow från Göteborg, Stockholm/Skavsta och Oslo. Från Skavsta finns det även flyg till Edinburgh. Om man undviker att vara ute i sista minuten så kan man lätt få tag i en tur- och returbiljett för drygt 300 kr.

 

Färja

Tyvärr går det inte färjor från Sverige till Skottland längre, men om man ändå är på bilsemester så kan man ta en färja från exempelvis Holland eller Norge till Newcastle.

Boende

När man är i Skottland så kan man utnyttja faktumet att det är fullt av mysiga gamla slott som man kan hyra in sig på. De enklare är av Bed&Breakfast standard och en övernattning kostar från ca 60 pund per dubbelrum. Varför inte passa på att överraska din partner med lite semesterromantik genom att boka boendet på ett vackert slott? Har man tur så kanske det är ett av de slott där det smyger omkring spöken i korridorerna om nätterna. Då får man ytterligare en anledning att krypa tätt intill.

 

Vill man röra sig över ett större område under sin whiskyresa så kan ett alternativ vara att hyra en husbil. Då vinner man också fördelen av att inte behöva köra någonstans efter provsmakning så man kan glatt smaka på allt som bjuds. Priserna ligger omkring 300 pund per vecka och uppåt beroende på vilken standard man väljer. Allemansrätten tillämpas även i Skottland. I och för sig inte riktigt i samma omfattning som vår svenska allemansrätt, men det går bra att övernatta i husbil så länge man värnar om omgivningarna. Tänk att få vakna upp till soluppgången på ditt eget smultronställe med utsikt över de vidsträckta gröna kullarna åt ena hållet och de rullande vågorna åt det andra. En sannolikt oslagbar upplevelse.

 

Förutom de ovan nämna boendeformerna så finns givetvis också en flora av mindre hotell, pensionat och B&B att välja bland.