Sport i Londo

Wembley Stadium
Nationalstadium för Englands fotbollslag är Wembley Stadium som öppnades åter 2007 efter en fullständig ombyggnad. Den näst största stadion i Europa tog Wembley över tre år att bygga och ligger på platsen för den tidigare Wembley Stadium 1923 ofta kallad ”The Twin Towers ‘eller Empire Stadium som revs 2003. Den omtyckta gamla stadion var värd för några fantastiska spel under sitt 70-åriga liv och börjar med den ökända ”White Horse” FA-cupfinalen 1923 då över 240.000 åskådare trängs för att se Bolton Wanderers slå West Ham United med 2-0. De berömda tvillingtornen har ersatts med den nya arenans varumärke, en 134 meter hög båge som är den längsta span konstruktionen i världen och som är synlig över hela London. Tidiga barnsjukdomar med standarden på planen innebar att gräset måste förnuas 10 gånger under de första tre åren. Förutom att vara den nationella arenan för Englands fotbollslag så går olika inhemska klubbfotbollstävlingar t.ex. FA Cup Cup, Community Shield och Championship / League playoff där. Wembley Stadium är också värd för Rugby League Challenge cupfinalen och den årliga NFL International Serie spel. Under 2011 Wembley höll UEFA Champions League finalen mellan Barcelona och Manchester United. Stadium är också värd 2013 Champions League-finalen. Utanför idrottsvärlden är Wembley också en stor mötesplats för de bästa musikakter och har varit värd för Take That, Muse, Oasis, U2 och Coldplay.

-1

Twickenham Stadium
Hemmet för engelsk rugby. Twickenham är Englands näst största stadion (efter Wembley Stadium) med brant läktare som skapar ett imponerande vrål när en internationell match pågår. Medan rugby fortfarande är mycket av en andravalssport i resten av södra England har arenan haft en stor inverkan på hela omgivningen. Twickenham är den enda delen av London där pubar visar rugbymatcher i stället för fotboll och där du är långt mer sannolikt att höra Swing Low, Sweet Chariot än någon fotbollsklubbs låtar. Den har en kapacitet på 82 tusen i publikem och Twickers är värd för World Series Sevens, Aviva Premier finalen, LV Cup och Heineken Cup matcher, rugby liga Challenge Cup finalen, Harlequins årliga Big Game på den sista lördagen i december och majoriteten av internationella matcher. Twickenham Stadium har också värd för lik av U2, Rolling Stones och Bon Jovi och arenan har också använts årligen i över 50 år till Jehovas vittnen konventioner.

-2

Lord’s Cricket Ground
Detta vördade gamla cricket ground har varit platsen för många en historiska segrar och många fler England kollapsar. Lords Cricket Ground har länge setts som ”hemmet för cricket” och spelets andliga högkvarter och dess betydelse ligger inte bara i sitt historiska förflutna. Den är värd många viktiga klubbar bland annat Middlesex County Cricket Club, England och Wales Cricket Board (ECB) och MCC Museum. Det finns också en utmärkt guidad tur som påvisar historien om marken och spelet. Det ägs av Marylebone Cricket Club vars lag spelar cirka 500 matcher per år och som tar sin roll som väktare av de lagar och anda av cricket på största allvar. Läktarna har en kapacitet på 28.000 och är en underbar blandning av gamla och moderna delar.

-3

Wimbledon
Den enda Grand Slam-turneringen som spelas på gräs är Wimbledon som är favorit hos många spelare och en höjdpunkt av tennisåret. Gräset är traditionellt en mycket snabb yta och ger spännande spel när världens bästa möts. På Centre Court sitter 15.000 åskådare, No.1 Court 11.429, No.2 Court 4000 och No.3 Court (tidigare känd som ”The Graveyard of Champions”) 2000. Andra landmärken inkluderar statyn av Fred Perry, gräsbevuxen Aorangi terrass (känd som Henman Hill, Rusedski Ridge eller Murray Mount) där horder av fans samlas för att titta på spelet utomhus i hopp om att Storbritanniens spelare vinner.

-4

The Queen’s Club
Grundades 1886 under drottning Victoria, The Queen’s Club var det första multifunktionella sportkomplexet som byggts i världen. Men då rugby, fotboll och liknande flyttas till stora specialbyggda arenor kom The Queen’s Club att fokusera allt mer på racketsporter och särskilt tennis. Beläget i Baron Court i västra London har The Queen’s Club 27 utomhus grästennisbanor (varav 12 är utan tvekan de finaste i världen) och 10 inomhusbanor samt ett kluster av tennis och squashbanor plus ett gym. The Queen’s Club brukade vara hem för Lawn Tennis Association tills det flyttade till Roehampton 2007. Idag är klubben fortfarande  värd för världsberömda AEGON Championships (tidigare Stella Artois VM) den andra veckan i juni. De mästerskapen är fortfarande en av de sex mest prestigefyllda grästävlingar på mäns ATP Tour som lockar de största internationella stjärnorna.

-6

 

Emirates Stadium
Efter ett sekel på närliggande Highbury flyttade Arsenal FC till state-of-the-art Emirates Stadium 2006. Läktare med 60.365 i kapacitet som ursprungligen kallades Ashburton Grove innan ett avtal om 15-års sponsorkontrakt mellan klubban och Emirates airline vilket är ett lämpligt hem för Londons historiskt mest framgångsrika fotbollslag med ett rykte om att spela tråkig defensiv fotboll under George Graham på 90-talet tävlar Arsenal nu med spanska giganterna Barcelona för att vara den mest attraktiva klubblaget i världsfotbollen.

-7

The O2 Arena
Centrum för den renoverade Millennium Dome är O2 Arena. Den första specialbyggda för inomhussporter och levande musik i London. Med en kapacitet på 23.000 erbjuder den ganska själlösa Wembley Arena allvarlig konkurrens med en ständig ström av stora namn och musikaliska akter gör det den mest besökta musikarenan i världen. Men under de senaste åren har The O2 blivit en alltmer populär plats för sport  som betonades under London OS 2012 där ”North Greenwich Arena” (som det hette) var värd för basketfinalen samt gymnastik. En mängd andra idrottsevenemang äger rum under kupolen inklusive dart, polo, gymnastik, kampsport, brottning och basket från NBA.

-8