Slaget om Londons skolor

De goda nyheterna för Londonbor som vill ha en förstklassig utbildning för sina barn är att staden har några av de bästa skolorna både fristående och statliga i världen.

Den dåliga nyheten är att det är svårare än någonsin att erbjudas en plats på dem. Rektorer av fristående skolor som St Pauls School och Francis Holland School (Sloane Square) rapporterar att sökande nästan har fördubblats under de senaste fem till sex åren och ett statligt läroverk som The Henrietta Barnett School rapporterar att de nu har 20 sökande som konkurrerar om varje plats.

Ny forskning av företaget Killik & Co visade att privata skolavgifter har ökat med ungefär fyra gånger inflationstakten sedan 1990. Yrkesverksamma som kanske tidigare inte har haft tankar på att utbilda sina barn privat hotar att förvandla fristående skolor är förbehållet för de superrika.

Det har hävdats efter att fristående skolorna bara har sig själva att skylla för prissättningen genom att spendera stora summor på state-of-the-art faciliteter såsom nya scenkonstcentra för att uppvakta superrika föräldrar.

Så vad driver denna kraftiga ökningen av efterfrågan på Londons skolor? Man påstår att det beror på baby-boomen 2006. För tio år sedan fanns det en befolkningsexplosion, oavsett orsak. Och dessa barn försöker nu komma in på högstadiet och det finns helt enkelt inte tillräckligt många platser.

Utbildningskonsulter anser att det också är för ett inflöde av rika internationella Londonbor. Förändringarna har varit bland annat ankomsten av ryssar, kineser och personer från Mellanöstern samt tillväxtländer som Kazakstan. Nu hittar vi även folk som kommer från Sydamerika som brasilianare och argentinare och även mexikaner.

Blotta vikten av de siffror som konkurrerar om platserna har gjort en huvudstad till en tryckkokare och slutligen är det de unga som lider på grund av sina föräldrars förväntningar. Den nuvarande situationen innebär en desperation bland föräldrar som har en skadlig effekt på barns psykiska hälsa

Faktum är att min erfarenhet av att besöka skolor, höra rektorer tala och möta de unga eleverna under det senaste året har gjort klart för mig att det inte är de skolor underblåser bränderna men vi föräldrar konstaterar att våra barn ska gå vidare till varje pris.

En lärare berättar historien om att ”konfronteras med ett par ryssar som kom på uppdrag av sin arbetsgivare med en resväska med pengar”. När det gäller att försöka få en plats på en ledande statlig skola kan del föräldrar är beredda att riskera åtal. Jag har faktiskt känt personer som har köpt en lägenhet som är mycket tydligt i upptagningsområdet för skolan de vill att deras barn att gå i och sedan låtsades att bo där.