Skottlands whiskyregioner

Whiskyproduktionen i Skottland är officiellt indelat i fyra regioner:

Highlands

Här ingår öarna Skye, Jura och Mull på västkusten och Orkneyöarna i norr, samt Speyside (dalgången längs floden Spey) RegionerEtt av de mest kända destillerierna här är Glenlivet.

Islay

En ö på västkusten, med flera välkända destillerier, exempelvis Laphroaig och Lagavulin. Det är här man tillverkar de mest kraftfulla och rökiga dryckerna, och det är här jag hittar mina favoriter!

Lowlands

Här tillverkas mest grainwhisky, men det finns även ett fåtal maltwhiskyproducenter (till exempel Auchentoshan och Glenkinchie)

Campbeltown

Som namnet antyder, så är det faktiskt en stad som ändå brukar räknas som en helt egen region. Anledningen är att whiskyn som produceras här skiljer sig avsevärt mot den övriga skotska whiskyn. I början av 1900-talet fanns här ett 30-tal destillerier, men idag finns endast två kvar (Springbank och Glen Scotia).

Destillerier

Många av destillerierna är öppna för besökare och man har guidade visningar där man får lära sig om whiskyns tillverkningsprocesser. Man får se hur de gör steg för steg, allt ifrån jäsning, mältning, destillering och fram till den mycket viktiga lagringen.

Missa inte

Islay

Högst upp på de flestas önskelista över destilleribesök står någon av de många Islay’s producenter. Islay är ön som ligger 150 km väster om Glasgow. Där finns ibland många destillerier Ardbeg och Laphroaig i söder, Caol Ila och Bruichladdich i norr och på västra sidan ligger Bowmore destilleriet. Gillar man Laphroaig så kan man gå med i ”Friends of Laphroaig” och få sin egna ”square foot of Islay”. Då kan man när man är på plats besöka sin alldeles egna kvadrat-fot av ön. Laphroaig tillhandahåller då gummistövlar, regnrock och ett ankare(!) så att man kan ta sig ut till sin landbit torrskodd och säker från vindbyarna. Efteråt kan man njuta ett glas av den gudomliga drycken i värmen.

Campbeltown

Halvön där Campbeltown ligger passerar man på vägen från Glasgow till Islay. Här kan det vara väl värt att göra ett stopp på Springbank-destilleriet. Här finns whiskyn som betygsatts med toppbetyget 96-100 poäng enligt den internationellt dominerande amerikanska 100-poängskalan. Toppbetyget betyder ”en helt enastående whisky”.

Skye

En bra bit nordväst (375 km) om Glasgow ligger ön Skye med Talisker-destilleriet. Eftersom det blir en lång åktur så bör man göra några stopp på vägen.

Oban

200 km nordväst om Glasgow, på vägen till Skye, finns Oban-destilleriet. Här kan man få en mycket grundlig guidning och få se hela processen då whiskyn blir till ädel dricka. Oban-whiskyn är en mycket tydlig representant för highland-ursprunget.

 

Dalwhinnie

Rakt norrut, ca 230 km, från Glasgow ligger samhället Dalwhinnie med sitt berömda destilleri. När man väl är i denna regionen kan man passa på att hälsa på Nessie i Loch Ness-sjön och hoppas att hon är på gott humör och visar upp sig.