Shopping i London

London är en shoppares drömstad. Här finns allt du kan tänkas söka och mycket mer. Allt ifrån lyx till krimskrams står att finna i Londons jättelika varuhus, långa shoppingstråk och livliga marknader. Huruvida man kan göra fynd eller inte beror i mångt om mycket på valutakurserna, men normalt sett är London dyrare än Sverige.

Oavsett priserna är det helt säkert att man kan hitta sådant man aldrig skulle kunna hitta i Sverige om man ger sig ut och shoppar i London.

Oxford Street är Londons största shoppinggata. Gatan är mer än två och en halv kilometer lång. Här finns mängder av mindre butiker inklämda sida vid sida av större kedjors affärer och stora varuhus som Marks & Spencer och Selfridge’s.

Covent Garden är ett mycket populärt turist- och shoppingområde i de östra delarna av Londons West End. I Covent Garden finns inte mindre än tre marknader. De är Apple Market, Jubilee Market och East Colonnade Market. Mängden och variationen bland affärerna tillsammans med gatuunderhållningen är något man definitivt bör uppleva när man besöker London.

Camden Market är i själva verket flera marknader samlade i samma område. Här finns antikviteter, kläder, möbler, designvaror, smycken och mycket mer. Men shoppingen är inte det enda dragplåstret. Maten och människorna är en lika stor anledning att besöka Camden. Camden Market är stor turistattraktion, särskilt på fredagar och lördagar, så var förberedd på trängsel vid ett besök.

Portobello Road Market är en berömd antik- och loppmarknad i Notting Hill som går av stapeln varje lördag. Marknadsstånd finns där under veckans andra dagar också, men på lördagarna finns mer än 2000 stånd uppställda. På marknaden säljs allt från rent krimskrams till modekläder och exotiska matvaror. För den som är uppmärksam finns det möjligheter att göra riktiga kap bland de många marknadsstånden.

Spitalfields Market är en inomhusmarknad i centrala London som är inriktad på lite finare och ofta lite ovanligare varor än många andra marknader i London. På söndagarna håller cirka 200 marknadsstånd öppet. På lördagar har Spitalfields stängt. Under veckodagarna är det generellt sett lugnare, utom under lunchtid då urvalet av restauranger drar till sig en hel del folk.

Bond Street är det främsta målet för alla sanna modefantaster och älskare av lyx och flärd. Här finns en av världens största samlingar av kända designeraffärer. Armani, Ralph Lauren, Versace, Loius Vuitton, Cartier, Tiffany, Prada och många, många fler lyxmärken har sina flaggskeppsaffärer på Bond Street. Här ligger även det världskända auktionshuset Sothebys, såväl som en samling exklusiva antikvitetsaffärer. För den som har djupa fickor och är shoppingintresserad är Bond Street ett måste.

Harrods är tveklöst Londons, säkerligen Storbritanniens, och troligen världens mest kända varuhus. På sju våningar finns över 330 affärer och mer än 27 matställen. Med sina mer än 90000 mär Harrods Europas största varuhus med god marginal. Den professionella servicen, bredden på utbudet och kvalitén på varorna som står att finna på Harrods är enastående. Här finns allt från husdjur och kläder till elektronik och möbler. För den som har gott om tid går det att finna så gott om allt man söker på Harrods.

Harvey Nichols drar till sig ett lite yngre klientel än Harrods som varuhuset ofta jämförs med på grund av närheten mellan de båda varuhusen. Harvey Nichols har fyra omsorgsfullt inredda våningar fokuserade på designerkläder, mode, livsstil och skönhet, samt en femte våning med mat och restauranger för hungriga shoppare.

Harvey Nichols är främst inriktat på lyx och flärd, och har man råd så är det ett fantastiskt ställe att shoppa i lyxaffärer, få en skönhetsbehandling, äta på en elegant restaurang och kanske få syn på en kändis eller två.

Selfridges är inte bara ett varuhus, det har även varit scen för en del historiska händelser och vetenskapliga utställningar. Till exempel visades det första planet som flugit över engelska kanalen upp i Selfridges. Den första offentliga demonstrationen av en tv skedde även den i varuhuset. Selfridges har sex våningar med mängder av olika affärer, däribland världens största skoaffär, elva restauranger och två utställningssalar.

Från mode och elektronik till mat och vin finns att finna på Selfridges.

Hamleys är en dröm för barn. Inte nog med at Hamleys har sju våningar bestående av 5000 mfyllda av över 40000 leksaker, affären är även en enda stor utställning av leksaker. Modellplan hänger i taken, leksakståg åker längs banor under trappor och gosedjur ligger i stora högar på golven. Hamleys ligger alltid långt fram när det gäller nya leksaker, och många av dem är framplockade ur sina förpackningar så barnen kan få känna på dem innan de övertygar sina föräldrar att köpa dem.