Sevärdheter

Wembley Stadium

Wembley Stadium är Englands nationalarena för fotboll i stadsdelen Wembley i nordvästra London. Den ersatte Gamla Wembley (invigd 1923) och stängd for ombyggnad 2000.

Sedan revs den gamla arenan och den nya byggdes om från grunden på samma plats 2003-2007. Kapaciteten nu är 90000 åskådare vid fotboll och rugby. Vid koncerter 75000. Wembley är inte hemmaplan för någon av fotbollsklubbarna i London.

Trafalgar Square

Trafalgar Square är ett torg i West End som projekterades från 1820-talet. Torget har sitt namn efter slaget vid Trafalgar 1805, som blev en brittisk sjöseger under napoleonkrigen. Torget inramas av stadsgator på tre håll. Och trapporna upp till National Gallery på det fjärde. Gångtunnlar förbinder torget med Charing Cross tunnelbanestation.

Mitt på torget står Nelsonkolonnen, omgiven av två fontäner och fyra bronslejon. Dessa är skulpterade av sir Edvin Landseer och det påstås att detta brons kommer från franska fartygskanoner, som smälts ner av britterna. Nelsonkolonnen pryds längst upp av en staty av Horatio Nelson, segerherren vid Trafalgar. På norra sidan finns museet National Gallery och kyrkan St. Martin-in-the-Fields. Sedan 1947 placeras varje jul en norsk julgran på torget, en gran som skänks av norska staten. Ett tack för den brittiska hjälpen under andra världskriget.

Tower of London

Tower of London heter officiellt ”Her Majesty’s Royal Palace and Fortress”. Det är en medeltida, kunglig borg vid Themsens norra strand. Under vissa tider var det en fästning, ett kungligt palats eller ett fängelse. Särskilt för högt uppsatta fångar som prinsarna i Towern.  Towern har även varit plats för avrättning och tortyr.

Tower Bridge

Tower Bridge är en klaffbro över Themsen. Byggdes i slutet av 1800-talet och kompletterade London Bridge under Londons utbyggnad österut. Den är en av världens mest kända broar.

Speakers Corner

Speakers Corner Här är det tillåtet för vem som helst, att hålla offentliga tal. Speakers’ Corner har funnits främst i parker i London. Tvärtom mot vad många tror, är man inte immun mot lag eller har yttrandefrihet. Men det finns heller inga ämnen som är förbjudna.

Man får tala tills polisen ingriper, men de är normalt toleranta. Ingriper endast om det kommer många klagomål eller om talen är obscena eller opassande.

Piccadilly Circus

Piccadilly Circus är ett centralt torg i London i korsningen mellan Regent Street, Piccadilly, Shaftesbury Avenue och Coventry Street. Platsen är en de mest kända och byggdes redan 1819. Hela området var en gång täckt av neonreklam, men idag har bara en byggnad reklam.

På torget står fontänen Shaftesbury Memorial med den grekiska guden Anteros från 1893. Här ligger också ett av Englands största sportköpcentra, Lilly Whites, med 5 våningar av sportsprodukter. En ”piccadill” var en stor krage, modern på 1600-talet. Affärer specialiserade på just sådana lär ha funnits i området.

Big Ben i Westminster palace

Big Ben kallas den berömda klockan i Westminster palace norra klocktorn i London. Namnet refererar till såväl klockan som själva klocktornet. Klocktornet är 96,3 m högt och 3:e största fristående klocktorn i världen. Färdiggjuten 1858 och togs i bruk 1859. 2009 firades 150-årsjubileum.

Urtavlorna, 7 m i diameter, befinner sig 55 m ö h. Tornet vilar på ett kvadratiskt betongfundament, 15 m brett och 3 m djupt. I tornet finns 5 slagklockor, den största hänger i mitten och kallas officiellt för Great Bell. Klockan väger nästan 14 ton och hänger 61 m ö h. Hammaren som slår på klockan väger över 200 kg. Klocktornet är en av världens mest berömda turistattraktioner. Det inte tillåtet för turister, att gå in i tornet. Engelska medborgare kan däremot arrangera privata turer med medlemmar ur parlamentet. Det finns ingen hiss i tornet, endast en trappa med 334 steg. Kanske det är skönt, att besök invändigt inte är tillåtet!

Houses of Parliament – Westminster Palace

Houses of Parliament / Westminsterpalatset (engelska: Palace of Westminster) rymmer landets parlament. Byggnaden ligger på Themsens västra strand. Palatset skadades maj 1941, då tyska bombningar förstörde underhusets lokaler. 1950 var det återuppbyggt.

Många hundra år fram till 1529, var det kungligt residens. Senare efter en brand flyttade kungafamiljen delvis till Palace of Whitehall. Först 1868 var palatset återuppbyggt, nu 275 m långt och 90 m brett. Stilen är engelsk sengotik. Den långsträckta fasaden med det ideliga upprepandet av samma motiv, ger ett ”torrt” intryck. Men livas i hög grad av de tre asymmetriskt placerade stora tornen av olika form. Mittornet 91 m högt, klocktornet Elizabeth Tower i norr 97 m och Viktoriatornet i sydväst 102 meter. Dessutom en rad småtorn. Byggnadens material är dolomit från Yorkshire.

The Mall

The Mall är en gata från Buckingham Palace i väst till Admiralty Arch och Trafalgar Square i öst. The Mall byggdes vid sekelskiftet 1800-1900-talen och liknar gator i Washington, Paris, Berlin, Wien och Sankt Petersburg.

Avsedda för större nationella ceremonier i nationalstatens tidevarv. Samtidigt fick Buckingham Palace en ny fasad och Victoria Memorial restes. Gatan är avstängd för trafik söndagar, offentliga högtidsdagar och ceremonier.

Under statsbesök eskorteras den brittiska monarken och det besökande statsöverhuvudet. När Elizabeth II:s firade 50 år på tronen år 2002, samlades över en miljon människor på The Mall.

London Eye

London Eye är ett pariserhjul som restes för att fira millenniumskiftet (1999-2000) och ligger på Themsens södra sida. Högst upp (135 m över marken) och med 40 km utsikt i alla väderstreck.

London Eye invigdes kl. 20 den 31 dec 1999, men startades inte förrän i mars 2000 pga tekniska problem. Hjulet är uppbyggt på samma sätt, som ett cykelhjul med ekrar. För att köra hjulet en hel dag på full kapacitet, krävs 500 kilowattimmar. Hjulet har 32 gondoler och tar vardera 25 passagerare. Under en dag upp till 15000 passagerare, Ca 30 minuter för att åka ett varv.

London Bridge

London Bridge spänner över Themsen från City of London till Southwark. Ligger mellan Cannon Street Railway Bridge och Tower Bridge och utgör Pool of Londons västra del. London Bridge var den enda bron över Themsen, tills Westminster Bridge öppnades för trafik 1750.

Flera historiker tror att det funnits en bro på platsen, sedan romarna invaderade området år 43. Ett litet samhälle kallat ”Londinium” hade romarna anlagt vid brofästet, för att försvara bron. Det utvecklade sig efter hand till staden London. De första broarna byggdes i trä, ett material, som tyvärr gjorde bron känslig för brand och sabotage. Minst 3 broar byggde romarna på platsen, innan de lämnade London år 410.

Downing Street 10

Downing Street är en sidogata, som i över 200 år har rymt officiella residens åt två höga brittiska ministertjänster. Förste skattkammarlord (= Storbritanniens premiärminister) och Andre skattkammarlord (= Storbritanniens finansminister).

Covent Garden

Covent Garden var köksträdgård till Westminster Abbeys munkar och det första torget, som byggdes i England och omgavs av patricierhus. Området är känt som underhållningskvarter.

Under 1700- och 1800-talen kom det bohemska livet hit med konst¬närer och författare, som träffades på pubar och kaféer. 1733 byggdes första Covent Garden Theatre, numera på Operahusets plats. Närheten till ökända Soho gjorde att brottsligheten ökade. 1749 bildades Bow Street Runners, Londons första konstaplar och stadens första riktiga poliskår tillkom här 1829 på Bow Street 25-27.

Westminster Abbey

Westminster Abbey är en gotisk kyrka och den traditionella krönings- och begravningskyrkan för brittiska kungligheter.

Byggdes om i normandisk stil 1045-1065, då Edvard Bekännaren brutit sitt löfte att bli pilgrim. Påven föreslog, att han skulle bygga kyrkan åt benediktinermunkar som kompensation och botgöring.

Mellan 1245 och 1517 fick den gotisk stil och har sedan dess ett kor interiört på 31 meter. Det är inte bara kungligheter som begravts här. Även t ex Charles Darwin, Charles Dickens, Georg Friedrich Händel, Rudyard Kipling, Lawrence Olivier, David Livingstone och Isaac Newton. Robert Baden-Powell erbjöds att bli begravd här, men avböjde detta. Han ville istället bli begravd i Kenya.