Churchills krigsrum

Gömd djupt under gatorna i Westminster ligger det som en gång var en av de mest hemlighetsfulla och skyddade delarna av London. Som när den tyska Luftwaffe pulvriserade Storbritannien under blitzen var det ett system med bunkrar och tunnlar som skyddade den brittiska regeringen som Sir Winston Churchill och hans Chiefs of Staff desperat ritade för att säkra Storbritanniens försvar mot den förestående nazistiska invasionen.

The Churchill War Rooms förblir anmärkningsvärt bevarat. Efter att den sista raketen slog ner i London och Europas seger säkrades återvände regeringen till dagliga uppgifter ovan jord i Houses of Parliament och War Rooms blev helt enkelt förseglade och bortglömt. De förblev så till 1984 då de överlämnades till Imperial War Museum och bunkrarna öppnades för allmänheten. Idag ser det dolda komplexet precis ut som det gjorde i 1945.

Planer för någon form av skyddande av denna bunker där regeringen kan arbeta i säkerhet upprättades så långtLONDON tillbaka som 1938. Det spanska inbördeskriget hade visat vad fasorna av moderna flygbeskjutningar kan orsaka. Eftersom Tyskland tappat sin militära industriell makt började.

Ett komplext system av bunkrar, sova rum, kommunikationsutrustning och ventilation var grävt under Westminster, och War Rooms avslutades den 27 augusti, 1939. Bara fem dagar senare invaderade Tyskland Polen.
Den huvudsakliga anledningen till krigsrummet var att ge regeringen säkerhet medan de arbetade. Det var också att bli navet i den brittiska krigsinsatsen som en mötesplats för armén, Royal Navy och Royal Air Force.

Idag är entrén gjord av en liten dörröppning av finansministeriets byggnad. Korridorerna är smala och svagt upplysta precis som de var under de mörka dagarna. Som våg efter våg av tyska bombplan bombade London med högexplosiva ämnen. War Rooms syftade till att upprätthålla ordning och lugn. En av de viktigaste korridorerna har fortfarande väderkartan på plats där en kort remsa skulle ange om dagen skulle vara solig, regnig eller molnig. Under flygräder var indikatorn alltid ”blåsigt” som ett skämt.

De ursprungliga planerna under 1930-talet hade man diskuterat tanken på att premiärministern och hans kabinett skulle kunna evakuera staden och operera från landet men det ansågs att Londonborna skulle känna sig övergivna. Så skulle regeringen träffas dagligen här under jord. Kabinettrummet är kvar som det var med Churchills stol. Krigskabinettet skulle träffas här under flyganfall totalt 115 gånger. Men faran var fortfarande dödligt. Trots all betong uppskattas det att en fullträff av en bomb på något över 500 kilo helt skulle ha förstört denna djupt liggande bunker.

Lika viktigt var Map Room. Här fanns en daglig rapport om fiendens styrka och rörelser på jättekartor. Bemannad 24 timmar om dygnet visade kartorna också  de brittiska väpnade styrkorna. Chefer på alla väpnade divisioner förlitade sig på den militära underrättelsetjänsten som avbildats på kartorna som gav viktig information för King George VI och Winston Churchill. Avbildade på kartorna från strängar av blå ull och nålar var den tyska offensiven ständigt ritad.

Eftersom slaget om Storbritannien rasade ovanför måste spänningen i dessa dolda rum har varit outhärdlig. En av de viktigaste rummen i bunkrarna var också den minsta. En tidigare städskåp inrymde en telefon som i sin tur var ansluten till en stor krypteringsanordning inrymd i källaren i närheten. Den var utvecklad i Amerika av Bell och var i framkanten av kommunikationsteknik. För det var i detta lilla utrymmet som Winston Churchill kunde prata direkt och säkert med Roosevelt.

Ett besök på Churchill War Rooms är som att gå tillbaka till en tid då framtiden för Storbritannien och faktiskt den fria världen hängde desperat i obalans. Det  underjordiska högkvarteret ser ut precis som de gjorde när lamporna slutligen slocknade 1945.