Mer sevärdheter i London

Tower Bridge

Tower Bridge är tveklöst en av världens mest kända broar. Den berömda klaffbron byggdes i slutet av 1800-talet. Klaffarna var till en början drivna av ångmaskiner men är nu eldrivna. Nu för tiden öppnas bron ytterst sällan då de flesta större skepp lägger till utanför London. Mellan tornen, på 42 meters höjd över Themsen går en gångbana med panoramautsikt över London. På gångbanan hålls olika utställningar och besökare kan se en film om hur bron byggdes. Ångmaskinerna som en gång öppnade och stängde klaffbron finns fortfarande kvar, och är väl värda att besöka.

Trafalgar Square

Trafalgar Square är ett torg som ligger i West End. Torget som färdigställdes 1845 är byggt som ett monument över slaget vid Trafalgar 1805, där Amiral Nelson och hans flotta besegrade Napoleons fransk-spanska flotta.

Mitt på torget står Nelsonkolumnen. Uppe på den över 60 meter höga pelaren står en staty av segerherren Horatio Nelson själv. Kolumnen vaktas av fyra bronslejon som enligt sägnen tillverkats av nedsmälta franska kanoner. Torget kantas av skulpturer och historiska byggnader.

På den norra sidan av torget ligger Nationalmuséet, så för den historieintresserade är Trafalgar Square närmast ett måste.

Houses of Parliament

Houses of Parliament, eller Palace of Westminster som byggnaden egentligen heter, är verkligen en sevärdhet man inte får missa när man besöker London. Tyvärr tillåts inte besökare in i byggnaden, men fasaden är väl värd att beundra. Till palatset hör Big Ben, som med största sannolik är världens mest berömda klocktorn.

The National Gallery

The National Gallery är ett konstmuseum som ligger vid Trafalgar Square i centrala London. Till skillnad från de flesta jämförbara museum i Europa är inte The National Gallery baserad på en kunglighets privata konstsamling. Istället startades samlingen genom att den brittiska regeringen köpte 38 stycken konstverk. Sedan dess har samlingen ökat i volym. Den är inte särskilt stor jämfört med liknande europeiska gallerier, men den är i det närmaste encyklopedisk. Ett bevis för kvalitén är att The National Gallery är det fjärde mest besökta konstmuséet i världen.

British Museum

British Museum är ett museum som är inriktat på att visa mänsklighetens kulturella historia. Samlingarna hör till världens mest kompletta, och innehåller föremål från alla epoker och världsdelar. Runt åtta miljoner föremål visas på muséet.

Från grundandet år 1759 ökades samlingarna på i takt med att det brittiska imperiet expanderade under de efterföljande 250 åren. På grund av detta är delar av utställningsföremålen idag kontroversiella, då de länder de ursprungligen hör hemma i helst ser att de återlämnas.

Victoria & Albert Museum

Victoria & Albert Museum är världens största designmuseum. Sen det grundades 1852 har det växt till 51000 kvadratmeter med mer än fyra och en halv miljoner utställningsföremål. Samlingarna som innefattar keramik, glas, järnsmide, smycken, möbler, medeltida konst, skulpturer och mycket mer, hör till de största och mest kompletta samlingarna i världen.

Här finns konst från all världens hörn. Med tanke på storleken kan det vara en god idé att på förhand bestämma sig för vad man vill se och planera utefter det.

Natural History Museum

Natural History Museum är ett stort, vackert, vetenskapligt museum som har fem inriktningar: botanik, entomologi, mineralogi, paleontologi och zoologi. Muséet är världsberömt för sin taxonomi, konservering och sin utställning av dinosaurskelett.

Bland muséets 70 miljoner utställningsföremål finns arter som samlats in av Charles Darwin i egen hög person.

South Bank

South Bank är ett turistområde längs Themsens södra strand som sträcker sig från designmuséet till The Eye. South Bank är ett kulturellt center och hem till bland annat Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall, The Royal National Theatre och The Old Vic Theatre. I närheten ligger även The imperial War Museum och The Florence Nightingale Museum.

The London Eye

The London Eye är ett enormt pariserhjul som ligger på Themsens södra bank. Hjulet är 135 meter högt, med en diameter på 120 meter. Pariserhjulet som är det högsta i Europa är den mest välbesökta turistattraktionen i Storbritannien.

Bättre utsikt över London är svårt att hitta, och är väl värt ett besök för att få ett fågelperspektiv över staden.

Sea Life London Aquarium

Sea Life London Aquarium ligger på Themsens södra bank, nära The London Eye. Akvariet har över 500 olika arter i sina 2 miljoner liter stora tankar. Här finns fjorton områden med olika teman där besökare bland annat får vara med och mata fiskarna samt klappa dem. Akvariet har pingviner, en mängd olika hajar, bläckfiskar, exotiska undervattensväxter, bläckfiskar, humrar, krabbor och mycket mer.