Klubbar / barer

London är världskänt för sitt nöjesliv. Utbudet är enormt. Här finns mängder av pubar, barer, restauranger, och några av världens mest omtalade klubbar. De flesta pubarna stänger klockan elva, även om de numera kan söka tillstånd för att vara öppna dygnet runt. Pubarna som tillhör kedjor håller ofta öppet fram till 00.30-01.30 under veckorna, och fram till mellan 01.00 och 03.00 under helgerna. Många klubbar är öppna till klockan fyra på morgonen, men en del håller öppet ända till åtta på morgonen.

Är man ute efter att gå på puben kan man bege sig till Covent Garden, Leicester, Picadilly etc. På alla turiststråk finns det gott om pubar, men är man ute efter något som känns autentiskt kan man tjäna på att bege sig bort från de turisttätaste områdena. Är man istället ute efter lite finare och trendigare barer så är South Kensington eller Walton Street att rekommendera. Mest inne av alla platser är dock Shoreditch-området.

Vet man vad man är ute efter är det inte svårt att hitta en bar efter sin egen smak i London.

Att hitta en klubb som passar är inte särskilt svårt så länge man vet vad man är ute efter.

London har länge varit ett Mecka för elektronisk musik, men det finns en stor mängd klubbar att välja mellan oavsett vilken musiksmak du har.

Kring Leicester Square riktar de flesta klubbarna in sig på turister, vilket får till följd att priserna är väldigt höga. Samma sak gäller även klubbarna kring Covent Garden även om priserna vanligen inte är riktigt lika överdrivna som kring Leicester Square. För den som söker livemusik finns det ett stort urval av ställen att söka sig till, oavsett musiksmak.

Nedan finner du ett axplock av barer, klubbar och pubar som är värda ett besök.

 

Barer:

Artesian är en exklusiv bar som ligger i Langham Hotel. År 2012 hamnade baren på förstaplatsen på The World’s 50 Best Bars och World’s Best Cocktail Menu, och det var synnerligen välförtjänt. Drinkarna håller absolut världsklass, precis som den kunniga och tillmötesgående personalen. Föga överraskande för en bar i den absolut högsta klassen är Artesian inte direkt billig, dessutom är den välbesökt, så det är till att vara tidigt ute om man vill få ett bord.

Adress: 1 Portland Place
Tel: +44 20 7636 1000
Webbplats: www.artesian-bar.co.uk/artesian.html

 

Nightjar belönades år 2012 med en välförtjänt tredjeplats på listan The World’s 50 Best Bars. Baren är inspirerad av lönnkrogarna från förbudstiden i USA. Stämningen är lågmäld, avslappnad och bekväm, drinkarna är exotiska och fantasifulla, och personalen är kompetent och vänlig. Här avnjuts drinkarna vid bord med levande ljus, medan live-band spelar jazz och swing för att komplettera en upplevelse från en gången era. På The Nightjar gäller endast bordsservering, så det är en god idé att boka bord i förväg.

Adress: 129 City Road
Tel: +44 20 7253 4101
Webbplats: barnightjar.com

I The Connaught Hotel ligger en bar som kort och gott heter The Connaught Bar. År 2012 utsågs den till världens fjärde bästa bar. Den lyxiga baren är inredd i Art Deco-stil, med vackra detaljer i platina och silver. Drinkarna är avancerade och gjorda med stor omsorg. Som vanligt när det handlar om en bar i ett lyxhotell är The Connaught inte billig, men kvalitén på servicen, lokalen och drinkarna speglar å andra sidan det fullt ut.

Adress: Carlos Place
Tel: +44 20 7314 3419
Webbplats: www.the-connaught.co.uk/mayfair-bars/connaught-bar/

The American Bar ligger i The Savoy Hotell. De eleganta drinkarna som serveras här, tillsammans med den diskreta men effektiva servicen och den lugna atmosfären förtjänade The American Bar en femteplats på listan World’s 50 Best Bars 2012. Pianisten spelar loungemusik, som sig bör i en lyxigare barmiljö, och drinkarna är exceptionella. Baren är trång, så det gäller att komma tidigt om man vill ha en sittplats.

Adress: The Stafford London, 16-18 St James Place
Tel: +44 20 7493 0111
Webbplats: www.fairmont.com/savoy-london/dining/americanbar/

The Bar With No Name, eller 69 Colebrook Row som den även kallas, är en trång liten bar som serverar riktigt bra drinkar. Faktum är att de är bra nog för baren att utnämnas till världens åttonde bästa bar. Den intima lilla baren är tänkt att föra tankarna till en lönnkrog från förbudstiden, och dess diskreta inramning gör inget för att förta den känslan. Är man ute efter en annorlunda barupplevelse, med välgjorda drinkar kan 69 Colebrook Row vara värt ett besök, men beställ helst bord för det är verkligen litet.

Adress: 69 Colebrook Row
Tel: +44 7540 528593

Callooh Callay är en liten coktaillounge gömd på en kullerstensgata i Shoreditch. Inredningen är minst sagt fantasifull, och har beskrivits som att plötsligt befinna sig i Alice i Underlandet. Atmosfären är något alldeles extra. Här serveras en uppsjö av spännande cocktails, speciellt utvalda viner och öl från en mängd mikrobryggerier. Callooh utnämndes 2012 till världens nionde bästa bar.

Adress: 65 Rivington Street
Tel: +44 20 7739 4781
Webbplats: www.calloohcallaybar.com

 

Pubar

 

The Mayflower är en klassisk engelsk pub med utsikt över Themsen. Vid varmare väder kan man sitta på en uteservering över själva floden. Inredningen ser ut exakt som man förväntar sig av en traditionell engelsk pub, och maten är likaledes precis vad man förväntar sig. Stämningen är varmt välkomnande och personalen är effektiv, även om man kan få vänta vid vissa tider på grund av tillströmningen av gäster.

Adress: 117, Rotherhite Street
Tel: +44 20 7237 4088
Webbplats: www.themayflowerrotherhithe.com

 

Greenwich Union är en traditionell engelsk pub. Personalen är effektiv och vänlig, maten som serveras är klassisk engelsk pubmat med en personlig touch. Matutbudet är måhända större än vad man vanligtvis kan förvänta sig på en pub.  Dryckesutbudet är enormt, med gott om lokala öl, och diverse ”smalare” öl att välja mellan.

Adress: 56 Royal Hill
Tel: +44 20 8692 6258
Webbplats: www.greenwichunion.com

The Palm Tree är en fantastisk pub i Londons East End. Den gamla byggnaden står i ensamhet i Mile End Ecology Park sen de kringliggande byggnaderna bombades sönder under Andra världskriget. Inredningen ser ut som om den inte har förändrats alls sedan dess. Med sina gyllene tapeter, röda sammetsgardiner och bilder på sen länge bortglömda kändisar känns verkligen The Palm Tree som en relik från en gången era. Puben ligger lite avsides, men det är väl värt en resa om så bara för upplevelsen.

Adress: 127 Grove Road
Tel: +44 20 8980 2918

 

I Holborn ligger många 1800-talspubar, men den vackraste av dem är klart Princess Louise. Inredningen, som nyligen återställts till sin ursprungliga, Viktorianska glans är allt annat än modern. Allt ser ut som från en svunnen tid, med barlampor, etsat glas med gulddetaljer och träpaneler. Gästerna, som består av en blandning lokalbefolkning och turister avnjuter sin dryck sittande i bås. Inredningen är tillräcklig anledning i sig för att besöka Princess Louise, och att ölen är billig är naturligtvis inte någon nackdel.

Adress: 208 High Holborn
Tel: +44 20 7405 8816

Klubbar

Ministry of Sound är en enorm klubb i London, som drar runt 5000 gäster under helgerna. Det närmast legendariska ljudsystemet sägs bara köras på ungefär 45% av sin fulla kapacitet. Klubben har tre dansgolv och lika många barer. Ministry of Sound är egentligen mer än en klubb, det är snarare en institution och ett varumärke. Ministry of Sound har bara öppet på helgerna, och är dessutom ganska dyrt, men om man tycker om att gå på klubbar och lyssna på housemusik är ett besök på Ministry of Sound ett måste.

Adress: 103 Gaunt Street
Webbplats: www.ministryofsound.com

Fabric hyser inte mindre än fem olika ljudsystem och tre barer på två våningar. De har även något som de kallar ett ”bodysonic” golv där basfrekvenserna går genom golvet, så man fysiskt känner basen som man hör. Fabric håller sig längst fram när det kommer till den senaste elektroniska musiken, och deras non stop-fester är berömda. Klubben öppnar sina dörrar klockan 22 på lördag kväll och avslutar inte festen förrän klockan 06 på måndag morgon.

Adress: 77a Charterhouse Street
Tel: +44 20 7336 8898
Webbplats: www.fabriclondon.com

Club Aquarium är en minst sagt unik liten klubb. Här finns fem olika rum, vilket inkluderar en pool och en jacuzzi. Dessutom finns två dansgolv, ett vip-rum och ett så kallat chill out-rum. Club Aquarium rymmer 500 personer, och har öppet för allmänheten från torsdag till söndag.

Adress: 256-264 Old Street
Tel: +44 20 7251 6136
Webbplats: www.clubaquarium.co.uk

KOKO är en nattklubb och konsertlokal som har hyst många stora artister, som till exempel Coldplay och Madonna sen öppningen 2004. Byggnadens historia är dock mycket längre än så. Det har varit teater, biograf och punkklubb. Vill man se livemusik när man besöker London är det definitivt värt att hålla KOKO i tankarna.

Adress: 1A Camden High Street
Tel: +44 0870 432 5527
Tel för biljetter: +44 0844 847 2258
Webbplats: www.koko.uk.com

The Union Chapel är en mycket speciell lokal att uppleva livemusik i. Den gotiska kyrkan har fantastisk akustik, och är som skapt för den jazz och de olika akustiska framträdanden man oftast ser här. När The Union inte har konserter fungerar den fortfarande som kyrka och hjälpcentrum för Londons hemlösa.

Adress: Compton Avenue
Tel: +44 20 7226 3750
Webbplats: www.unionchapel.org.uk

O2 Academy Brixton, eller Brixton Academy som det oftast kallas, är Londons främsta konsertlokal för rockband. Få ställen kan stoltsera med en lika gedigen rockbakgrund som Brixton Academy. Ibland kan man få se en popgrupp, stand up, eller till och med dans, men den huvudsakliga inriktningen är rock i alla dess olika former. 5000 personer får plats i publiken som står på ett sluttande golv med bra utsikt mot scenen var man än står.

Adress: 211 Stockwell Road
Tel: +44 0844 477 2000
Webbplats: www.o2academybrixton.co.uk