Hur ser London ut i framtiden?

De senaste 25 åren har sett förändring av London på en episk skala. Ökningen av kajplatser i öster och söder. Den kontroversiella ökningen av Uber. Och naturligtvis det känns vi alltid har talat om – huspriserna.

Det är en liten bråkdel av hela historien. Men även de fragmenten är tillräckligt för att ställa få alla Londonbor i tankar om vad de kommande 25 åren kommer att medföra. Hur ska vi leva, resa, arbeta i London av 2041?

Ingen har en kristallkula. Men att vända blicken mot framtiden är inte en hopplös sak om vi är observanta på detta. Det beror på att London i 25 år från och med nu är redo att formas om via kraftfulla trender på jobbet som idag bidrar till att skapa framtiden. Så är det som dessa trender visar?

Bostäder

Avsnittet om bostäder kan börja utan att ta upp frågan om priserna. Ett antal investmentbanker inklusive UBS tror att London är en bubbla som är inställd på att explodera.

Det är inte svårt att se att marknaden fundamentalt kommer att ändras avsevärt till 2041. London kommer fortfarande att vara i centrum för regeringen, handeln och media. Det kommer fortfarande att vara en ledstjärna för möjligheter för miljoner. Det betyder befolkningstillväxt och som har betydelse för våra hem. Först räknar man med att det innebär mer höghus. London kan kännas trångt men det är fortfarande en bit kvar innan de når befolkningstätheten i Barcelona ??som innehåller 15900 personer per kvadratkilometer jämfört med Londons 5200 personer. Manhattan har redan byggt sitt första mikro-lägenhet hus ritat av nArchitects och innehåller 50 lägenheter på cirka bara 75 kvadratmeter.

2041 kan man förvänta sig mer skyskrapor av det slag som redan planeras såsom en Blackfriars som blir ett 50-våningars höghus nära South Bank som kommer att innehålla lägenheter från cirka 1 miljon £ upp. Många kommer att kläs med solpaneler (obligatoriskt 2041?) Och vara gjorda av innovativt cement som äter koldioxid.

Det är möjligt att tänka sig att denna nya generation av enorma glastorn blir storstadssiluetten. Fylld med mikrolägenheter, kontor, affärer, biografer och gym skulle de kunde stå i fokus för en ny typ av lokal lojalitet för de Londonbor som bebor dem.

Under tiden kommer logikostnader påskynda utvecklingen för stora företag att bygga skräddarsydda bostäder för sin personal. Deloitte är redan klara för nyanställda.

Bara kanske …

Driven av den pågående bostadskrisen beställer Londons borgmästare 3D-utskrift av tusentals prisvärda mikro lägenheter på industriområden i hela London.

Transport

Vi vet alla att förarlösa bilar är framtiden och kommer att omvandla våra städer och våra liv. Men att framtiden kan komma tidigare än du tror. I april var det en flotta av förarlösa truckar som reste över hela Europa. En körde 2,000 km för att nå sin slutdestination i Rotterdam. 2041 kan vi föreställa oss ett London där vanliga bilar är förarlösa.

Uber har redan gjort det oekonomiskt för många Londonbor att äga en bil. Men tänk ett London där en flotta av förarlösa Übers tjänar huvudstadens medborgare. Med behovet för Uber att betala förare är nu borttagna och kostnader för resor droppar bilinnehavet och blir förbehållet några hobbyentusiaster och antalet bilar på Londons vägar faller dramatiskt. Smart datadelning innebär att trafikstockningar blir ett minne blott.

Under tiden kommer Uber passagerare betala för sin resa och matas i bilen med sponsrat innehåll och reklam. Räkna med en strid mellan Uber och uppkomande konkurrenter centrerad kring vem som har den bästa underhållningen i bilen.

Och förväntas den förarlösa revolutionen att sprida sig. En helt förarlösa tunnelbanetåg under dygnets alla 24 timmar? Bara kanske…

I mars 2016 meddelade Hyperloop Transport Technologies planer på en Hyperloop höghastighetstågs förbindelse att ansluta Bratislava, Wien och Budapest. 2041 kan London vara en del av en europeisk Hyperloop vilket minskar restiden till Berlin till mindre än en timme.

Arbete

London ligger i framkant av utvecklingen som formar framtidens arbete och ekonomi och 2041 blir konsekvenserna tydligt överallt.

För Londons unga, ambitiösa och globala invånare är den traditionella karriären redan bleknad i glömska. 2041 kan man förvänta sig att se en ännu större mångfald när det gäller inriktningen på arbetet i huvudstaden.

Konventionellt använder Londonbor sofistikerad distansteknik för att undvika kontoret och arbetar i stället från sina hem (förmodligen en mikro-lägenhet). Det betyder att man på Måndag morgon har konferens i virtuell verklighet och verktyg för kontorschatt synkroniseras med enheter i hemmet och ja, din TV kommer att påminna dig om förfallna projekt.

Men den verkliga åtgärderna kommer att vara någon annanstans. Med integreringen av on-demandekonomi kommer att se stigande antalet unga Londonbor tjäna sitt uppehälle oberoende genom att sälja sina kunskaper, färdigheter och tjänster på nätet. Räkna med en Uber för allt från frisörer till revisorer och psykoterapeuter.

Bara kanske…

Som artificiell intelligens och automatisering driver miljontals britter till arbetslöshet blir London kanske först med att införa en grundinkomstgaranti där en förmån betalas ut till alla invånare i staden oavsett jobb (eller brist därav). Resultatet? Kanske en ny blomstrande kreativitet bland Londons unga.