Att ta sig runt i London

London är verkligen en storstad i ordets sanna bemärkelse. Med en befolkning på cirka åtta miljoner invånare i stadens centralare delar och runt tretton miljoner med kringliggande områden inräknade sträcker staden ut sig på en yta av 1700 km2. För att en så stor mängd människor ska kunna förflytta sig över en så stor yta utan att fullt kaos bryter ut så behövs ett fungerande transportnät och passagerartrafik.

Tunnelbanan i London firar sitt 150-årsjubileum år 2013. Med andra ord har den haft gott om tid att växa, vilket märks när man inser hur väl den täcker London. Tunnelbanan består av tolv separata linjer, samt Docklands Light Railway och ett lokalt tågnätverk. Londons tunnelbana är uppdelat i 9 zoner, där de första två är de mest centrala. Priset för en resa ökar ju längre ut mot Londons utkanter du kommer. Att skaffa ett Oyster card eller ett Travelcard är de billigaste alternativen om man vill resa med lokaltrafik i London. Tunnelbanan går mellan fem på morgonen och midnatt.

Londons välkända röda bussar har mycket god täckning i centrala London, och går även under natten för de som inte vill ta en taxi eller promenera till sitt hotell. Ungefär 7500 bussar transporterar dagligen över sex miljoner passagerare till sina destinationer över hela London. Fast pris gäller över hela bussnätet. Resan går på £2.40, eller £1.40 med Oyster Card.

I London finns även en mängd lokaltåg med bekväma anslutningar till tunnelbanan. Mellan Wimbledon och Beckenham, och genom Croydon går även spårvagnar var tionde minut. Både tåg- och spårvagnsresor går bra att betala med Oyster Card, men man kan givetvis köpa enskilda biljetter med ifall man så skulle önska.

Ingen Londonresa är komplett utan en resa i en av stadens många taxibilar. De svarta bilarna är lika mycket en symbol för London som de röda bussarna är.  Ser du en taxi med den gula taxi-lampan på taket tänd så går det bra att stoppa den direkt på gatan, men det går även bra att förbeställa en bil. Enligt lagen måste förarna ta sig an alla färder upp till 19 kilometer (32 kilometer om resan går från Heathrow). Taxametern bestämmer priset, men minimitaxan ligger på £2.40.

En annorlunda upplevelse är att ta en av de många flodbussar som går längs flera rutter på Themsen. Inte nog med att det ger dig tillfälle att njuta av Londons sevärdheter på ett helt annat sätt, det är faktiskt i många fall ett mer praktiskt alternativ än de landburna transportsätten. Om ditt resmål ligger längs Themsen kan en flodbuss vara ett mycket njutbart sätt att resa. En del av turerna har till och med wi-fi och serverar förfriskningar.